Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZSOLOZSMA, 7. óra

2008.10.29

Az officium capituli

A martyrologium fogalma. (Tridenti: 1584, modern: 2001, ez utóbbi ceremoniálisan hagyományos, de anyagában - főleg II. János Pál avatásai miatt - jóval bővebb, és kritikailag kihagy számos, nem történetinek ítélt szentet.) Az egy napra eső minden, liturgikus tiszteletben részesített szent vagy más ünnep gyűjteménye a naptár szerint. Mindig a prímához közvetlenül kapcsolódó officium capituli-ban olvassák, lecketónuson, mindig a soron következő napra vonatkozólag. Tudni kell hozzá: a római időszámításban a határnapoktól visszafelé kell számolni. Kalendae: a hónap 1-e, Nonae: a hónap 7/9-e, Idus: a hónap 13/15-e. A korábbi dátum a jellemzőbb, márciusban, májusban, júliusban és októberben a későbbi. Ettől vissza kell számolni a napot, de úgy, hogy a jelen napot és a határnapot is beleszámoljuk (vö. "harmadnapra föltámada", hangközök, stb.). A martyrologium a nagy szenteknél egy egész mondat (XY ekkor és ekkor, itt és itt, ilyen és ilyen módon pl. vértanúhalált szenvedett), karácsonykor egészen különleges (többféle időszámítás szerint, a világ teremtésétől = zsidó liturgikus évszám, idén 5769), máskor csak helymegadás (locativusban városnév vagy tájegység) és az ünnep.

Az officium capituli szerkezete. A príma Benedicamusa után rögtön, ha a prímát duplázzák (pl. BMV prímát is mondanak), az itt iktatódik be. Monasztikus vagy kanonoki közösség itt elvileg processionaliter átvonulhat a káptalanterembe. A lektor kezdi a martyrologium olvasásával. 
Verzikulus és könyörgés (szuffrágium-szerkezet, amelyben a fölolvasás az "antifóna"). 
Précesz, könyörgés (Dirigere et sanctificare). 
Lectio brevis a szokott módon. 
Áldás (csak itt és a kompletóriumban)!

Mindez a világi zsolozsmában csupán a príma függeléke, maradványszerű anyag. Közös életet (vita communis) élő, azaz monasztikus és kanonoki közösségekben jelentősebb. Csatlakozhat hozzá a "káptalan", vagyis a napi/heti megbeszélés. Helye nem a kórus, hanem a káptalanterem. A lectio brevis helyett részlet a regulából (pl. Benedek, Ágoston). Utána necrologium/obituarium, vagyis a közösség aznap esedékes halotti évfordulóiról való megemlékezés. Ezt, éppúgy, mint a martyrologiumot, szuffrágiumszerű ima követi a halottakért. Az aktuális és a potenciális mindenszentek párhuzama, mint Mindenszentek és Halottak napja között!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.