Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VALLÁSTUDOMÁNY, 3. óra

2008.09.22

Max Müller

Élete. Dessauban születik (Anhalt-Dessau hercegség), anyja Basedow, a híres pedagógus (Philanthropium) leszármazottja, híres szépség, számos nyelv ismerője. Apja, Friedrich képzett klasszikus filológus, F. A. Wolf tanítványa, maga is Homéros-kutató, de elsősorban romantikus költő (Die schöne Müllerin, Winterreise, Griechenlieder). Tanulmányai. Lipcse, Nikolai Schule, majd Egyetem. Itt:

Az ind tudományok (excursus)

Megismerkedik az indológiával: a tanszéket 1841-ben alapították, előzményei a német szellemi életben Schlegel, Goethe, Heine, Kálidászá-fordítások. Az indek mint a Naturpoesie és Naturphilosophie megtestesítői, a múlttudomány kopernikuszi fordulata: India fölfedezésével a Mediterráneum kizárólagossága megszűnik. (Mindez Egyiptom antik megítélésére emlékeztet.) Kitágult időkeretek, a vallási eszme hanyatlásának gondolata: Indiában még tiszta eszmék, monoteizmus, majd fokozatos hanyatlás, de ezen belül a "titok ezoterikus őrzői" minden vallásban és kultúrában.

Élete (folyt.)

1843-ban doktorál, első ind fordítások (mesék). Berlin: nyelvészeti és műfordítói tapasztalatok. Párizs: E. Burnouf révén a páli nyelv, a buddhizmus és az Aveszta. London, majd Oxford. Ez utóbbi végleges, von Bunsen báró (porosz követ, egyiptológus) pártfogása. Legtöbb műve angolul íródik. A Rig-Véda kiadása a Kelet Indiai Társaság támogatásával. Indiában nem jár, de kapcsolatok. Visszafogott stílus és személyiség, de rajongás. Sajátosan vegyíti a racionalista és a romantikus megközelítéseket. Indológia helyett modern európai nyelvek professzora, majd összehasonlító filológia. 52 évesen visszavonul, saját munkái mellett főleg kiad és fordít. 50 kötetben: Sacred Books of the East, majd Sacred Books of the Buddhists. A Biblia nem szerepel benne. 1900-ban hal meg.

Eszméi

"A nyelv betegsége": a mitológia 
A mitológia, a nyelv és a vallás megkülönböztetése 
Az indoeurópai rokonság kiterjesztése a vallástörténetre 
Tiszta, monoteisztikus istenkép a kezdetekben

Módszertani eredményei

Mértékadó forráskiadói tevékenység 
Szakítás a biológiai, materiális, szociális megközelítéssel 
A nyelvészet eszközként való használata a történeti kutatásban 
Sajátos egyensúly a misztikus-orthodox és a pozitivista hozzáállás között 
A kortárs művészet rokonsága a vallási tapasztalattal

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.