Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZÖVEG- ÉS KIADVÁNYSZERKESZTÉS, 6. óra

2008.10.13

A helyes oldalkép II.

Nyers szöveg

A szerkesztett szövegek nagy része nem kívánatos formázási adatokkal van tele. Ha tiszta lappal akarunk indulni (ez azért kell, hogy utóbb ne érjenek meglepetések, hiszen a formázások nem minden gépen működnek egyformán, és a komplex műveletekre is másképp reagálnak), akkor a szöveget először meg kell tisztítani ezektől. Ez a következőképpen történik. 
1. A szöveget egészben kijelöljük (Szerkesztés/Mindent kijelöl), majd a Formátum/Stílusok alatt a "Formátum törlése" pontot választjuk. 
2. Ennél biztosabb megoldás, ha az egész szöveget kimásoljuk, és áthelyezzük egy Jegyzettömb-fájlba (Start/Minden program/Kellékek/Jegyzettömb). Innen másoljuk át azután a megfelelően beállított papír- és tükörméretű Word-fájlba. (Az előző óránál nem írtam, de célszerű bekapcsolni az Eszközök/Beállítások/Szövegrészhatárok megjelenítését.)

Az egyszerű folyószöveg tulajdonságai

1. A BETŰTÍPUS. Ide tartozik a betű alakja, mérete, formázása, színe. Másrészt a betűköz (betűszárak alávágása indokolt). A font kiválasztásánál meggondolandó a funkció, túl csicsás betű modorosnak, komolytalannak hat, de a túl kommersz (pl. Times New Roman, Arial) is csak akkor jó, ha hangsúlyozottan nyers, objektív szöveget akarunk. A normális nyomdai betűméret 10 pontos! Formázásokkal takarékosan éljünk, színezni nem szokás, legföljebb bizonyos kiadványokban pirossal és kékkel. 
2. A BEKEZDÉS. Bekezdésnek azt a karaktercsoportot nevezzük, amelynek a végén bekezdésjel (Enter = ¶) található. Bekezdésjelet sorok ugratására használni szigorúan tilos, mert így nem lehet a bekezdésekkel műveleteket végezni!!! A bekezdés tulajdonságai (vö. Formátum/Bekezdés): 
1. Elrendezés, azaz jobbra, balra, középre zárt, ill. sorkizárt. A normális folyószöveg sorkizárt (azaz faltól falig ér a tükörben).
2. Behúzás. Balról és jobbról akkor, ha azt akarjuk, hogy a bekezdés a tükörnél beljebb legyen (pl. hosszabb idézeteknél). Ez lehet negatív érték is, ha valamiért ki akarjuk húzni, ill. tolni a margóra. Egyébként "Első sor": normális szövegnél, ahol a bekezdés első sora beljebb kezdődik. "Függő": listáknál, felsorolásoknál, ahol az első sor a tükörnél kezdődik, de minden további beljebb. "Nincs": ún. tompa bekezdés, címek vagy sorkihagyás után. 
3. Térköz: ezt használjuk, ha a bekezdés után vagy előtt helyet akarunk kihagyni. Majdnem mindig a sortávolság egész számú többszöröse legyen! 
4. Sortávolság. A "szimpla" a normális, de soha nem ténylegesen szimpla, hanem "Pontosan". A mértéke n+2, azaz a betűméretnél 2 ponttal nagyobb. 14 pontosnál nagyobb betűméretnél indokolt az n+4, 20 pontos fölött az n+6, n+8. 
5. Szövegbeosztás: normál szövegnél fattyú- és árvasorok kiküszöbölése (ez azt jelenti, hogy oldal alján vagy tetején nem lesz önmagában bekezdés első vagy utolsó sora). Egy oldalra, ha pl. rövid sorokat (bibliográfia) vagy szakaszokat (pl. versszakok) írunk. Ilyenkor egy bekezdésen belül nem lesz oldalváltás. Együtt a következővel: címsorok esetén, hogy a cím ne legyen önmagában oldal alján, Új oldalra: jelentékenyebb címek esetén.

A jövő órára maradt a finomtördelés, azaz az elválasztás (nyelv) és a szövegsűrűség kérdése. A tompa bekezdésről még nem volt szó.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.