Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZÖVEG- ÉS KIADVÁNYSZERKESZTÉS, 3. óra

2008.09.22

A hivatkozások 

1. Kéziratok (a könyvtári leírás utáni, dőlt betűs leírás) 
2. Általános meggondolások könyvekhez
a) Szerző (kiskapitális vezetéknév - ABC sorrend, ha jegyzék, egyébként nem - ha nem természetes sorrend, vessző, utána kettőspont - ha nem szerző, akkor a név után szerk., kiad. vagy ugyanez más nyelven, zárójelben - keresztnevek kiírva, ha lehetséges, címek nem kellenek, rövidített keresztnévnél van vagy nincs szóköz [következetes legyen] - ha több van, közéjük hosszú vagy közepes gondolatjel)
b) Cím (dőlt betűs, cím és alcím között pont, az egész után pont - ha kiemelés van benne, az álló - angol címekben a névszók és igék nagybetűsek vagy nem [következetes legyen])
c) Kiadó (fontos, mert már az ősnyomtatványkorban megbecsülték, ma pedig tőle lehet megszerezni a könyvet - csupa nagybetű, de lehet nem teljes névvel kiírni [pl. Brepols, Gondolat, Picard, stb., de következetes legyen] - álló betű, utána vessző, nem beszerezhető könyveknél [általában XX. század előtt] elhagyható)
d) Város (álló betű, nyelvi szempontból ld. korábban - ha több, közéjük hosszú vagy közepes gondolatjel - utána semmi - ha szükséges, utána zárójelben ország). 
e) Évszám (teljes, arab számmal, álló, utána pont) 
f) Sorozatcím (zárójelben, többnyire csupa nagybetű, utána szám pont nélkül, lehet római is, de következetesen, utána semmi. 
g) Oldalszám (arab számmal, teljesen, kivéve, ha bevezető, római számozással, vagy függelék, zárójeles számozással - a két oldalszám közé közepes kötőjel, mindkét oldalon tapad, a második után pont - oldalszámra utaló rövidítés [p., s., o., stb.] nem kell)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.