Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LATIN NYELV RÉGÉSZEKNEK (HALADÓ), 7. óra

2008.11.03

Az előző óra idejében doktori védésen vettem részt, amely kissé elhúzódott, így nem tudtam jönni, ezért utólag is elnézést kérek. Mától kezdve visszatértünk a délelőtt 10 órai időponthoz, a szokásos teremben. Kérem, hogy ne nyissanak be, mert előttünk közvetlenül a filozófia-óra hajlamos elhúzódni, így némi türelmi idővel kezdünk. Várjanak meg engem!

A mai órán a kirándulás miatt fél csoport volt csak. 5 magyar ige latin ragozási rendszer alapján való, de magyar megfelelőjét kerestük, és ennek során igyekeztünk kitérni a latin kategóriák jelentésére, magyar megfeleltetésére. Így pl. perfectum - igekötő, imperfektum - gyakorító, folyamatos vagy sikertelen, körülírással vagy gyakorító képzővel, passzívum - a "születni" mintájára, egyes igéknél önálló magyar igével, pl. látszik, fordul, mozog, futurum perfectum - múlt idejű alak + majd.

Igék képzése: fordítva, mint az azonosításuk. Előbb a tő: ha impf., akkor coniugatio szerint a megfelelő. Ha perf., akkor megnézendő, hogy pass.-e. Ha igen, akkor összetett, part. Perf. pass. és létige. A létigét csak idő és mód szempontjából vesszük figyelembe (akcióból nem, igenemből nem is lehet). A többes alakokban a participium is egyeztetendő! Ha perf. act., akkor perf. tő (3. alakról az "i" leválasztandó). Utána a megfelelő időjel (ahol kétféle, vigyázni kell a coniugatióra), majd a személyrag.

Legközelebb a meghatározást gyakoroljuk, utána dolgozat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.